18 MAYIS 2018 MÜZELER GÜNÜ KUTLAMASI

Çorum Müzesi’nin ev sahipliğinde müzeler günü kutlama etkinliği yapıldı. Saat 14.00 de başlayan etkinliğe Çorum Vali Yardımcısı Çoşkun Doğan, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mustafa Bıyık, İl Kültür Turizm Müdür Vekili Ömer Arslan, İl Kültür Turizm Müdür Yardımcı İbrahim Yıldız, Çorum Müzesi Müdür Vekili Metin Çakar, Hitit Üniversitesi Öğretim Üyeleri Esra Keskin, Önder İpek ve çok sayıda davetli katıldı.

Müzeler Günü programı Atatürk ve Silah Arkadaşlarına saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.  Etkinlik Programı müze arkeoloğu Tuğba Ergül tarafından sunuldu. Çorum Müzesi Sanat Tarihçisi Firdevs Yıldırım “Müzeciliğin Tarihçesi”, Müze Araştırmacısı Melih Başköy “Çorum’daki Kültür Varlıkları” başlıklı sunumu yapmasını müteakip el sanatları ve çini sergisi açılışları yapıldı. Program saat 21.00 de Müze Bahçesindeki icra edilen konser ile devam etti.

Türkiye’de Müzecilik Çalışmaları

Ünlü tarihçi Heredot’un “gök kubbenin altındaki en güzel coğrafya yeryüzünün en güzel iklimine sahip” olarak tanımladığı ve tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Ülkemiz’de kadim medeniyetlerden günümüze ulaşan izlerinin korunması ve sergilenmesine yönelik ilk çalışmalar 1846 yılında başlamıştır. Ahmet Fethi Paşa tarafından o güne kadar silah deposu (Harbiye Ambarı) olarak kullanılan Aya İrini’de bu eserler toplanmıştır. Daha sonra dönemin Maarif Nazırı Saffet Paşa tarafından 1869 yılında Müze-i Hûmayun (İmparatorluk Müzesi) kurulmuştur. 1881 yılında İlk Türk Müze Müdürü olan ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin de kurucusu olan Osman Hamdi Bey, Türk Müzeciliğine büyük katkılar sağlamış büyük bir şahsiyettir.   1889 yılında Alman imparatoru II. Wilhelm İstanbul’a geldiğinde Arkeoloji Müzesini ziyaret eder ve gezisi sırasında İskender lahdine hayran olur.  Padişah Abdülhamid’e  “Lahdi bana verin, Berlin'e götüreyim. Siz bu eseri burada muhafaza edemezsiniz, biz onu daha iyi koruruz” der.  Bunun üzerine Hamdi Bey Lahdin önüne yatarak «Lahdi ancak benim cesedimi çiğneyerek, götürebilirsiniz», der. Bunun üzerine Padişah, Lahdi II. Wilhelm’e vermez.

Ülkemizde 187'si Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı, 183’ü özel müze olmak üzere toplam 370 müze bulunmaktadır. Sayıları gün geçtikçe artan müzelerimiz, artık sadece eserlerin sergilendiği ve depolandığı mekânlar olmaktan çıkmış, halkın eğitimi için ulusal ve uluslararası konferansların, seminerlerin düzenlendiği, çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlerin gerçekleştirildiği, sergilerin açıldığı, bilimsel yayınların yapıldığı, ülkemizin tanıtımına katkıda bulunan eğitim ve kültür kurumları hâline gelmiştir.  Son yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, Kırşehir Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi, Aydın Müzesi, Tokat Arkeoloji ve Etnografya Müzesi gibi yeni müzeleri çağdaş müzecilik anlayışına göre tasarlanmış ve ziyarete açılmıştır. Çorum İli de Unesco ve Dünya Mirası içinde yer alan Hitit Uygarlığına ev sahipliği yapmış büyük bir açıkhava müzesidir.